Tässä Pikku Possulle ja muille kiinnostuneille ohjeita pöytälyhdyn tekemiseksi. Pahoittelen kuvien surkeaa laatua, en vieläkään ole oppinut ottamaan kuvia sisällä ja ajanpuutteen vuoksi (pojan lätkäharrastus häiritsee äidin harrastamista..) en alkanut kokeilemaan eri taustoja ym. Mutta ehkä näillä pääsee alkuun..

Tarvikkeet: 1,2 mm ja 0,6 mm hehkutettua rautalankaa, sivuleikkurit, pyöröpihdit (ja esim. helmiä koristeeksi, huom. jos haluat helmiä "ruoteisiin", niin reiän tulee olla isompi kuin tuo 1,2mm) Ja tietenkin lasinen kippo. Rautalankaa olen ostanut K-Raudasta 5 kg:n vyyhdin, mutta kannattaa tiedustella saisiko sitä pienemmissä erissä. 0,6 mm olen ostanut viiksilangan nimellä puolaan kiedottuna, mutta sitäkin saa vyyhtitavarana.

HUOM! Hehkutettu rautalanka ruostuu ulkona ja tietenkin myös sisällä, jos pääsee kastumaan.

Käsissä varmasti kannattaisi pitää jonkinlaiset hanskat, mahdollisimman kädenmyötäiset. Itse en oikein osaa käyttää ja siltä sitten sormenikin näyttävät ja kynnet kärsivät..

1. Mallaa 1,2 mm paksua rautalankaa kippoon. Pituuden tulee olla kipon korkeusx2 + pohjan leveys + koristeisiin haluttu määrä (esim. 10-15 cm riippuen siitä miten komeita kiharoita teet, jos niitä ylipäätään haluat). Katkaise rautalangasta kolme pituutta.

2. Ota pätkät käteen näin:

3. Ala kieputtaa 0,6mm rautalankaa. Vie lankaa ruoteiden alla myötäpäivään ja ruoteen vasemmalta puolelta kieputa ruoteen ympäri. Aloitus on aika haasteellista, kun ruoteet pitäisi saada tasaisesti säteittäin. Jatka kieputtamista kunnes pohja on lasikipon suuruinen. Voit valita kieputustapasi itse, löyhemmän tai tiukemman. Ole tarkkana, että ruoteet pysyvät suorassa, materiaali kun on aika pehmeää. Harjoittelemalla löydät itsellesi kätevimmän tavan toimia puolan kanssa. Voit valita jätätkö ruoteet kulkemaan lyhdyn sisäpinnalla tai ulkopinnalla. Itse teen omat lyhtyni aina niin, että ruoteet kulkevat sisäpuolella, mielestäni paremman näköinen niin.

4. Kun pohja on kipon pohjan suuruinen, käännä pyöröpihdeillä ruoteet ylöspäin, ks. alla:

4. Sitten jatka kieputtamista. Jotkut tykkäävät pitää lasikippoa koko ajan työssä mukana, jotta lyhdystä tulee juuri oikean kokoinen. Itse mallaan kippoa säännöllisin väliajoin, sillä onnistuin naarmuttamaan yhden kipon, kun pidin sitä jatkuvasti paikoillaan. Ole tarkkana, että ruoteet pysyvät suorassa. Jos haluat ruoteisiin helmiä, niin mieti millaisin välimatkoin haluat niitä. Huomioi, että helmet vievät tilaa ja lyhdyn täytyy olla väljempi kuin ilman helmiä. Helmiä voi laittaa myös jälkeenpäin työhon 0,6mm rautalankaa käyttäen.

Kieputa niin pitkälle kuin haluat, yleensä kipon yläreunaan saakka. Voit myös taivuttaa ruoteita kipon loppumiskohdasta viistosti alaspäin, niin saat vähän kukkamaisen vaikutelman lyhtyyn. Tässä perusversio:

5. Kun lyhty on haluamasi korkuinen, katkaise ja päättele rautalanka. Kieputan pään muutaman kerran edellisen kierroksen ympäri yhteen ruodeväliin. Taita ruoteet sormen ympäri alaspäin:

6. Sitten "kiharra" ruoteet. Ota pyöröpihdeillä kiinni ruoteen päästä ja käännä ylöspäin. Sitten pihdeillä hivvutetaan pikkuisen kerrallaan ja väännetään kiharan muotoon. Tämä vaatii harjoittelua (ainakin minulla..), menee helposti kulmikkaaksi. Jos haluat "kiharan", jossa ei ole "ilmaa välissä", niin sen pyörittäminen onnistuu paljain käsinkin kunhan alku on tehty pyöröpihdeillä. Kokeile pihtien eri kohdilla, siten voit säädellä "kiharan" kokoa. ks. alla "ilmava kihara":

Sitten vaan harjoittelemaan :o) Saa kysellä neuvoja..